Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

karácsonyfa

     

 

Tisztelt Szülő!

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola orvosa és védőnője köszönti Önöket abból az alkalomból, hogy gyermekük az iskola tanulója lett. Az 1997. évi CLIV. Törvény 13. §-a ( A tájékoztatáshoz való jog) alapján ismertetjük Önnel a gyermekénél - az általános iskolai tanulmányok ideje alatt - kötelezően elvégzendő iskola-egészségügyi tevékenységek menetét. Engedjék meg, hogy röviden bemutassuk munkánkat és kérjük bizalmukat, támogatásukat!

1./ Személyi higiénés ellenőrzések Szeptember, január, április hónapokban tisztasági (tetvességi) szűrővizsgálat és szükség esetén, a tanév során bármikor, minden osztályban. Serke és tetű miatt kiszűrt gyermek szülei írásbeli értesítést kapnak. Az otthoni kezelés megtörténtét a védőnő ellenőrzi.

2./ A 2. 4. 6. és 8. évfolyamokon zajló védőnői és orvosi vizsgálatok

Védőnő által önállóan végzett szűrővizsgálatok: testi fejlődés (súly, magasság mérése, testtömegindex számolás) nyomon követése, vérnyomás mérése, látásélesség, színlátás, hallás vizsgálata, a mozgásszervek szűrése, pajzsmirigy vizsgálata a módszertani irányelvek alapján. A vizsgálatok tanítási időben, az osztályfőnökökkel és a tanulókkal előre megbeszélt időpontokban zajlanak az iskolaorvosi szobában. Szükség esetén a tanuló személyre szabott tanácsot kap, és további gondozásban részesül.

Orvosi fizikális vizsgálat: fizikális belgyógyászati szűrés, a védőnő által kiszűrt elváltozások ellenőrzése, szükség esetén háziorvoshoz, szakorvoshoz utalás és a krónikus betegek gondozása. A vizsgálatok a Szent Margit Egészségházban, Dr. Forgács Erika iskolaorvos rendelőjében zajlanak, iskolaidőben. Amennyiben a gyermek vizsgálata során valamilyen eltérést tapasztalunk, jelezni fogjuk! Ebben az esetben kérjük a szülőket, a javasolt szakrendelésre a gyermeket vigyék el és az ott kapott eredményt juttassák vissza az iskolavédőnőhöz! Szintén kérjük a tájékoztatást abban az esetben, ha a gyermeknél valamilyen krónikus betegség lép fel, vagy baleset/műtét történt!

3./ Egészségnevelés Osztályfőnöki órák, illetve egészséghét keretében a tanév során több alkalommal történik egészségnevelés általános személyi higiéne, egészséges táplálkozás, serdülőkor, káros szenvedélyek, baleset megelőzés témakörben.

4./ Védőoltások Az általános iskola 6. osztályában DTaP és MMR emlékeztető oltásban, 7. évfolyamban pedig kötelezően Hepatitis B elleni, és a lányok számára választhatóan Humán Papilloma Vírus elleni védőoltásban részesülnek a tanulók. A részletes tájékoztató az oltásokról, időpontról és a továbbiakról az aktuális évfolyamban történik. Kívánjuk, hogy gyermekük egészségesen, tudással és diákélményekkel gazdagodva végezze el az iskolát!

 

Mórahalom, 2018. szeptember

 

Dr. Forgács Erika iskolaorvos 62/281-031

 

Masa Andrea védőnő +3630/2577440

 

 

Tájékoztatók

 

Fejtetvesség

Védőoltások 6. osztályban dTap

Védőoltások 6. osztályban MMR

 

 

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás