logo-1055837458.png

Néptáncos nyár

 A 2018/2019-es tanév lezárását nem állt meg az élet sem a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola, sem pedig a Mórahalom Néptánc Egyesület számára. Az iskolai évzárót követő két hét pihenő után kezdetét vette a Homokháti Sokadalom kereteiben megrendezett nemzetközi néptánc fesztivál. A fesztiválon vendégül láttuk a környékbeli és vajdasági néptáncegyütteseket, akikkel nagyon régóta jó kapcsolatot ápol az együttes, illetve először hívtunk meg cseh hagyományőrző csoportot Bojkovicéből. A nagyobb táncosok rögtön egymásra találtak a cseh táncosokkal, közös feladatunknak éreztük, hogy magyarországi kirándulásuk alatt jól érezzék magukat. Az itt tartózkodásuk alatt körbevezettük őket Szegeden, többször is kikapcsolódhattak a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben, ahol fel is léptek egyszer, a táncházban megismerkedtünk az ő táncaikkal, és nekik is tanítottunk magyar táncokat, illetve az itt töltött napjaik javarészt egy-egy fergeteges mulatsággal zárultak nagyszéksósi szállásukon. A vezetőkkel és a táncosokkal nagyon jó kapcsolatot építettünk ki, ami reméljük a további években is virágozni fog.
1.jpgA mórahalmi táncosoknak a táborszezon július végén kezdődött: Elsőként a művészeti iskola két idősebb csoportjával, a hatodikosokkal valamint a hetedikes és nyolcadikos gyerekekből összevont csoporttal céloztuk meg az erdélyi Székelyföldön található Felsősófalvát, ahol idén 25. alkalommal rendezték meg a Székelyföldi Tánctábort. Július 21-én vasárnap hajnalban elindultunk Felsősófalvára, ahová helyi idő szerint 16:00-kor meg is érkeztünk. Az első nagy próbatétel a sátorállítás volt, ami izzasztó két teljes órát vett igénybe, majd közösen lefektettük a tábor szabályait (az éjféli lámpaoltást, a tábor területét engedély nélkül elhagyni tilos, a telefonokat napközben beszedjük, és naponta egy órára kapják meg, stb.).
Másnap délelőtt kezdetét vette a táncoktatás, ahol magyarózdi táncokat tanulhattunk Rácz Lajostól és Szabó Mercitől. A valóban nem egyszerű táncanyag kezdeti nehézségein túllépve a gyerekek nagyon rákaptak a tánc ízére. Olyannyira, hogy az esti táncházakban egy csomóan akkor is magyarózdit jártak, ha teljesen mást húzott a zenekar. Szerdán délután – amikor már kellőképpen fáradt volt a csoport – elmaradt a próba, és közösen ellátogattunk a parajdi sóbányába, majd Korondra, csütörtöktől pedig pálpataki táncokat tanultunk.
A táncoktatásokon túl, mint már írtam, minden este táncházzal zárult. A gyerekek így minden este lehetőségük volt alkalmazni az oktatásokon szerzett tudásukat, illetve más táncrendekre is felálltak táncolni, amiket már előzetesen tanultak.
A szakmai programokon túl jó barátságokat kötöttek a helyi gyerekekkel, sokat fociztak együtt, beszélgettek, ismerkedtek.
A próbák közti pihenőkben – mivel a sátor napközben alkalmatlan volt a pihenésre – rendszeresen játszottunk különféle népi játékokat, vagy csak piknikeztünk a domboldalban, beszélgettünk, vicceket meséltünk.
A felsősófalvi tábort az egyesület tábora követte. Augusztus 8. és 11. között tanulhattunk nagyecsedi cigánytáncokat két Kecskemétről érkezett táncoktatótól: Csík Zsófiától és Csík Dávidtól. A tábor szintén nagyon jó hangulatban telt, a zsúfolt szakmai program mellett maradt idő esténként különféle népi-, kártya- és különféle társasjátékokra. A résztvevők szakmai fejlődése mellett a közösségnek is nagyon jót tettek a négy nap alatt szerzett élmények.
A nyári táborszezont az augusztus 12. és 16. között tartott II. Rözögtető gyerektáborunk zárta. A tábornak idén az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola és Kollégium adott helyet. Az táborozó gyerekeket (a tavalyihoz hasonlóan) két csoportra osztottuk: A nagyobb csoport ördöngősfüzesi táncokat tanulhatott Balla Lilitől és Ökrös Dánieltől, a kisebb csoport pedig galgamenti táncokkal foglalkozott Bálint Aliz és Beták Barnabás vezetésével. A táncoktatások mellett volt időnk meglátogatni az ásotthalmi strandot, a gyerekek kézműves foglalkozáson karkötőt, illetve nyakláncot készíthettek maguknak, szeretteiknek, esténként, ha nem volt más program kivittük őket métázni (aminek többször az vetett véget, hogy az összes teniszlabda tönkre ment), illetve az utolsó estét táncházzal zártuk.
A szervezőkkel úgy érezzük, megérte a szervezésbe fektetett munka, a visszajelzések alapján maradandó élményekkel gazdagodtak a gyerekek, és a továbbiakban is igyekszünk a tartalmas tanéven túl tartalmas nyárral is szolgálni a kezünk alatt felcseperedő, vagy már felcseperedett táncosoknak.Elérhetőség

Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola

6782 Mórahalom, Barmos György tér 2.

Tel: 06 62 280-189

Mobil: +36 70 332 1189

E-mail: mami@morahalom.sulinet.huWeboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás