logo-1055837458.png

2016- ÚJ ÉV- ÚJ KONCERT

Az idei év fordulója sem múlhatott el anélkül, hogy a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara és Utánpótlás zenekara ne adjon egy „egész estét betöltő”- fergeteges koncertet!

Néhány év után, ebben a tanévben ismét aktívan vettem részt a zenekar felkészülésében.
Valóban, aki nem ül ott a szünet minden napján, (az idén: 2015. 12. 27- 2016. 01. 02-ig) az el sem tudja képzelni, milyen úgymond „emberfeletti” az a munka, amit a karmesterek, és a zenekar tagjai végeznek!... Mikor délután 2-4-ig a kiszenekar, majd 4- 9, fél 10-ig a nagyzenekar folyamatosan, szinte szünet nélkül gyakorol… Javítgatva a hibákat, összhangba hozva a hangok, ritmusok kusza világát, hogy majd a koncerten a Hallgatóság füle elé tárhassa a Harmóniát, amit a zeneszerző megkomponált.
Az idei év „koncert-koncepciója” igen magasra tette a mércét úgy a zenészek, mint a hallgatóság részéről… Olyan népszerű filmzenéket választottak a vezetők, amik bár a „könnyű-zenei műfajba” tartoznak, mégis az előadásuk igen magas felkészültséget követel! Emellé társult, hogy a zenekar háta mögött a kivetítőn megjelent maga a film is.
A filmek képkockáit Balogh Zoltán és ifj. Vastag István rendezgette össze úgy, hogy a zenei poénok valóban „jó helyre” kerüljenek! Horváth Péter pedig abban segédkezett, hogy a film pontosan „induljon és álljon meg”…
Ezek után a karmestereknek már„csak” arra volt gondjuk, hogy hajszálpontosan akkor intsék be a zenekart, mikor a képkockák megjelennek a vetítővásznon… - mikor lassabb részek következnek-, lassítsák a zenekart, időben intsék le az egyes részeket, hogy az új karakterű zene megfelelő tempóban folytatódhasson…
Ahogy Vastag István a végén elmondta, ez a munka iszonyú nagy koncentrációt igényel! Szinte másodperceken múlik a siker, a zenészek és vezetőjük részéről egyaránt! És minden egyes eljátszás során, tehát a próbákon is!!
Azt hiszem nem is jelesre, hanem kiemelten jelesre vizsgáztak az idei év kezdetén karmestereink Vastag István és Szalai Krisztián és természetesen a zenekar minden egyes tagja is, úgy emberileg, mint szakmailag. Legyen az kicsi vagy nagy!

 

Farkas Jácinta

Mórahalmi Tükörkép

2016. január

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás