logo-1055837458.png

"... és akkor jött, a Tenkes kapitánya ..."

Ugye sokan tudnánk folytatni ezt a nótát, mely nagyon sok középkorú olvasónak meghatározó élménye volt gyermekkorában.

Meg persze a nótához tartozó film is, amit bármikor szívesen megnézünk, és persze a zenéjét is szeretjük meghallgatni. Különösen, ha profi zenészek tolmácsolásában halljuk. Nem kellett messzire mennünk január második napján az élményért.
A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara és Utánpótlás zenekara újévi hangversenyéről beszélek.
Ismét jól indult az évünk. Nem kellett csalódni, hiszen zenészeink kitettek magukért. Minden alkalommal az első kérdés, hogy mivel, milyen összeállítással fogják elkápráztatni a nézőket. Az idei (egyébként 18. az évek sorában), filmvetítéssel együtt népszerű filmslágerek egyvelege volt. Sokszínű, tarka és nagyon profi. Talán ezek a jelzők jutnak leghamarabb eszembe. Láthattuk és hallhattuk többek között az Oroszlánkirály, a Szépség és a Szörnyeteg, a Macskafogó, Frédi és Béni tüneményes kockáit, a Szarvasvadász, JAG, Indiana Jones komolyabb képeit. Nem volt kis feladat a filmkockák alá varázsolni a zenét, de az összhang tökéletes volt. Persze ez egy „többemberes” munka eredményeként jött létre.
Nagyot alkotott a két karmester: Vastag István és Szalai Krisztián. A képek összeállításában, válogatásában, megjelenítésében profi munkát végzett: Balogh Zoltán, Horváth Péter, ifj. Vastag István. A zenekar soha nem „ússza meg” ráadás számok nélkül a műsort. Persze az is fergetegesre sikerült. Ahogy Chaplint összehozták Brahms V. Magyar Táncával, elképesztő volt.
Szívet melengető minden évben az utánpótlás zenekart látni. Nem lehet elfogultság nélkül beszélni a „kicsikről”.

Egyre komolyabb zeneszámokkal rukkolnak elő, és bár van közöttük olyan, akinek még a lába sem ér le a székről, a hangszert nagy hozzáértéssel tudják mindannyian megszólaltatni. Köszönet Szalai Krisztián tanár bácsinak, aki nagy tudással, türelemmel terelgeti a kicsiket, akikből szinte kivétel nélkül majd „nagyzenekaros”lesz idővel. Szintén köszönet azoknak a művészeti iskolában tanító tanároknak, akiket „beugróként” jó volt látni a zenészek között. És én mindenképpen elismerésemet és köszönetemet fejezem ki azoknak a nem mórahalmi tagoknak, akik időt és pénzt nem kímélve évek óta zenéjükkel emelik az est színvonalát, hangulatát.
Boldog új évet kedves zenészek és kívánom, hogy jövőre veletek ugyanitt találkozzunk!

 

Baksáné Farkas Zsuzsa

Mórahalmi Tükörkép

2016. január

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás