logo-1055837458.png

Különdíj Lengyelországból

Nemzetközi Néptáncfesztiválon a Mórahalom Táncegyüttes

 

Még kora tavasszal régi lengyel barátaink, a krakkói Hamernicy tánccsoport ajánlására a Mórahalom Néptánc Egyesület csoportja lehetőséget kapott, hogy részt vehessen a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art) világszervezet által Dél-Lengyelországban megrendezésre kerülő felnőtt Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Nagy örömünkre a márc. 1-ig beadott video és zenei anyagok alapján beválogatták a Mórahalom Táncegyüttest is a részt vevő 15 nemzet közé, melyek között voltak néptánccsoportok Franciaországból, Spanyolországból, Mexikóból, Ukrajnából, Szlovákiából, Szerbiából, Montenegróból, stb. Tudni kell, hogy ez a fesztivál 5 lengyel kisváros önkormányzatának és számos helyi szponzornak a támogatásával nagy hagyománnyal, magas színvonalú rendezéssel az idén már 27. alkalommal fogadta a külföldi táncosokat, zenészeket.
Augusztus 9-én, kedden délben érkeztünk Szczyrk városába, ahol a szállásunk volt. Fellépéseink sorozatát rögtön a legkomolyabb megmérettetéssel kezdtük. Zywiec városában egy 8 tagú nemzetközi szakmai zsűri előtt kellett bemutatnunk a pontosan 40 perces autentikus műsorunkat, amelyben a magyarság tánckultúrájának sokszínűségéből adtunk egy kis ízelítőt. Repertoárunk – Magyarbődi karikázó, Tyukodi táncok, Vajdaszentiványi táncok, Kalotaszegi dallamok, Táncok Magyarpalatkáról, Désfalvi cigánytánc — előadását az üllési Rézhúros Banda zenei kíséretével még színvonalasabbá tette.


A hét folyamán további hat, egyenként 45 perces fellépés várt ránk, amelyeken a fesztivált szervező minden kisváros közönsége megismerkedhetett a különböző országok tánchagyományaival. Mi még Csehországba is átutaztunk egy nagyszabású arató napi felvonulásra, műsorra.
A szombat esti záró gálaműsoron minden nemzet egy rövid 10 perces programmal búcsúzott a fesztiváltól és a több mint 2000 nézőtől. Ekkor került sor a fesztivál díjak kiosztására is. Nagyon boldogok voltunk, ugyanis Magyarország (a Mórahalom Táncegyüttes és a Rézhúros Banda) a CIOFF különdíjában részesült. Szép volt fiúk, szép volt lányok!
Szeretnénk köszönetet mondani Gajdácsné Erika néninek a népviseleteink elkészítéséért, Pipicz Mártonnak és Csonkáné Edit néninek a sok szervező munkáért, a Mágori Busz sofőrjeinek pedig a biztonságos hazaérkezésért.


a Mórahalom Táncegyüttes krónikásai

 

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás