logo-1055837458.png

Képzőművészet tanszak

A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola megalakulása óta működő tanszak a Képzőművészeti tanszak, környezet- és kézműves kultúra oktatás. Évek óta 30 körüli tanuló létszámmal, két csoportban tevékenykednek az alkotni szerető gyermekek. Az órák vidám légkörben, az alkotás örömében és sikerélményében telnek. A rajzolni, vágni, ragasztani, barkácsolni szerető, kreatív, érdeklődő gyermekek megtalálják itt a számításukat. Kipróbálhatják a népi kézműves technikákat, mint a szövés, fonás, varrás, játékkészítés, csuhé és gyékény játékok, díszek, kerámia, nemez, batikolás, gyöngyfűzés, tojásfestés, textilbáb készítés. Emellett a modern technikák is jellemzőek: üvegfestés, dekupázs, viaszfestészet, különleges papírmunkák, különleges anyagok kipróbálása, de változatos felhasználásra kerülnek az újrahasznosítható anyagok is. A felszereltség lehetőséget ad a sokrétűségre: szövőszékek, kerámiaégető kemence, korongozó gépek, grafikai présgép, enkausztik készlet áll rendelkezésre.
Az oktatás a tanulók egyéni sajátosságaihoz, korosztályához igazodó, tanulói igényeket figyelembe vevő módon történik. Lehetőségük nyílik a tanulóknak az önkifejezésre, egyéni ötleteik, elgondolásaik megvalósítására. Az alkotó munka során megszokják a gyerekek, hogy megadott sablonok nélkül, figyelmük fejlődésével, fantáziájuk kibontakoztatásával, ismereteket befogadó képességük fejlődésével oldják meg a feladatokat. Kitartásuk, igényességük, alaposságuk, ízlésük, értékítéletük fejlődése kihat eredményességükre más területeken is.
A munka során mindig megkapják az egyéni figyelmet, támogatást, ha kell egyéni feladatokkal való ellátást. Csoportos munkák elkészítése során fejlődik a gyermekek együttműködési képessége. Tolerancia, elfogadás, vita, építő együttműködés eredménye a közösen készített alkotás.
Rajzolás, festés és pályázatokon való megmérettetés is jellemzi a tanszak tevékenységeit. Szívesen veszünk részt városi rendezvényeken, programokon, az Aranyszöm Rendezvényházban.
Az tárgyak elkészítése során fontos, hogy azok használhatóak legyenek, ízlésesek, vagy lehessen velük játszani. Emiatt a településünkön is gyűjtött népi, természetes anyagokból készített játékok megtanítása fontos cél. A paraszti kultúrában nem használtak felesleges tárgyakat. A kiszolgált játék helyett régen is lehetett újat, szebbet készíteni, ezáltal is folyamatosan fejlődött az egykori gyermekek kézügyessége. Meg lehet tanítani az anyagokkal, eszközökkel való bánásmódot, a munkafolyamat tervezését, képességet az eltervezett tárgy kivitelezésére. Ez a mai világban, a számítógépen felnevelkedő gyermekeink többségének kevésbé válik képességévé.
A tanév végén kézműves táborba, főként népművészeti kultúraterületekkel várjuk a művészeti iskola tanulóit más tanszakokról is, az iskolánk nevelőtestületével!

Koisné Kőrösi Rozália

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás