logo-1055837458.png

Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola

 

Mórahalmon 1992. szeptember 1- től indult a zeneiskola. Akkor 150 fővel indultunk, voltak növendékeink Ásotthalomról, Zákányszékről és Domaszékről is. A pedagógusi feladatokat 7 fő látta el. Csak hangszeres tanszakokat indítottunk: zongora, hegedű, cselló, fafúvó és rézfúvó. Az 1993/1994 -es tanévben már 236 tanulónk volt és 12 pedagógus oktatott. A tanszakok választéka bővült gitár, fuvola, ütő és magánének szakokkal. Rendszeresen szerveztünk hangversenyeket, nyári szakmai táborokat. Ebben és a következő évben komoly beruházásokat fordíthattunk hangszerek vásárlására. Ebben a tanévben alakult meg az oly régen óhajtott és várt Fúvószenekar is (megalakulásában és munkájában néhány olyan idősebb még aktív zenész segített, akik még a 40-es években működött Leventezenekar tagjai voltak). Az 1994/1995 – ös tanévet 444 tanulóval és 22 pedagógussal kezdtük. Már egy-két növendékünket szakmai versenyeken is indítottunk, ahol igen szép eredményeket értek el. A művészeti tanszakok mai összetétele az 1995/1996-os tanévben állt össze, ekkor csatlakozott ugyanis a néptánc-, moderntánc-, kézműves- és a színjátszó csoport. Ezeknek a tanszakoknak nagy népszerűségük van a gyerekek és a szülők körében egyaránt. Intézményünk ettől a tanévtől vette fel a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola nevet.

A Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskolában művészeti oktatás segítségével fejlesztjük tanulóink személyiségét, képességeit, készségeit, kreativitását.

A tartalmas és színvonalas szabadidő eltöltése növendékeink számára örömforrássá válik.

Pozitív élményeik harmonikus, érzelmileg gazdag személyiségük kibontakoztatását segítik elő. Feladatunk, hogy tanulóink megismerjék nemzeti és kulturális értékeinket.

Képesek legyenek településünk hagyományait megőrizni, továbbadni.

Együtteseink – a nagy és az utánpótlás fúvószenekar, a néptánccsoportjaink, valamint a színjátszó csoport és a kézművesek – térségünk kulturális életének meghatározói.

Folyamatos a kapcsolatunk néhány belföldi művészeti iskolával, művészeti csoporttal (néptánc, fúvószenekar, stb.), mely az állandó tapasztalatcsere legjobb formája. Ezek közt megemlítendő Kistelek, Makó, Csorvás, Apátfalva, Csengele, Szentes, Üllés, Zsombó, Csongrád, Százhalombatta, Szentgotthárd, Szászvár, Biatorbágy, Dunaújváros.

Megyei, országos versenyeken, fesztiválokon sikeresen vesznek részt tanulóink. A belföldiek mellett elsősorban olyan nemzetközi kapcsolatokat szorgalmazunk, melyekből nemcsak az intézmény, de az egész város profitálhat Többször jártak külföldön: Erdélyben, Vajdaságban, Németországban, Horvátországban, Törökországban, Ausztriában, Dániában, Olaszországban, Svédországban és Lengyelországban vendégszerepeltek.

Saját rendezvényeink, hagyományaink:

  • Újévi Hangverseny (Fúvószenekar)
  • Növendék Hangverseny (Művészeti Iskola hangszeres növendékei)
  • „Kakaó koncert” – hangszerbemutatóval egybekötött kis hangverseny az óvodások és az elsősök részére
  • Néptánc Gála a Tánc Világnapja alkalmából
  • A színjátszó – és a kézműves csoport       közös évzárója
  • Hangversennyel egybekötött bizonyítványosztás
  • Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál
  • Nemzetközi Néptánc Fesztivál
  • Hangverseny a Zene Világnapja alkalmából
  • Megyei rézfúvós verseny

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás