Tollbamondás

2006. április 29.

 

LETÖLTÉS

 

2.osztály

Itt a tavasz

 

Április már igazi tavaszi hónap. Mindig nagyon várjuk. Meghozza a leveleket a fákra. A gallyacskák pompáznak. Újra megtelik a természet vidám színekkel és hangokkal. Tavasszal illatozik az ibolya és a gyöngyvirág. Láttál-e már Afrikából visszatérő gólyát?

 

3. osztály

Szegedi népszokások

 

Az ember ősidők óta hisz a víz tisztító erejében.  Nagyszombat hajnalán a szegedi lányok szótlanul megfürödtek a Tiszában. A folyó vizétől megtisztulva várták a húsvétot. Az volt a hiedelem, hogy így nem fog rajtuk semmiféle egészségrontó igézés. Fürdés után a fűzfák lombsátra alatt fésülködtek meg, hogy szép hosszú legyen a hajuk. Te ismersz-e vízzel kapcsolatos népszokásokat?

 

 4. osztály

Hazánk ékkövei

 

 A világörökség része 1987 óta Hollókő. Ez a kis falu Észak-Magyarországon, Nógrád megyében, a Bükki Nemzeti Park területén található.

A Szárhegy lábánál elterülő palóc falu igazi ékszerdoboz. A főterén egy fatornyos kis templom áll. Körülötte páratlan szépségű házak sorakoznak, amelyek a hegy köveiből épültek. A pincékre vályogfalú házakat húztak. Minden ház ajtaja az utcára nyílik. A hollókői vár a tatárjárás után épült. Nézz utána, Magyarország nevezetességei közül mi tartozik még a világörökséghez!