logo-1055837458.png

 

Mórahalmon a fúvószenekari hagyományok nagyon régre nyúlnak vissza. Már a negyvenes években működött zenekar és attól kezdve kisebb kihagyásokkal folyamatosan van fúvószene a városban.

A jelenleg működő Mórahalmi Fúvószenekar 1994 őszén alakult. Megalakulását elsősorban a város polgárai szorgalmazták. Az első évben még csak 9 – 10 fős csapatként zenéltek. A következő években aztán fokozatosan szaporodott a létszám, így ma már közel 40 – 45 tagot számlál a zenekar. Repertoárjuk a létszámtól és a technikai felkészültségtől függően alakult az évek folyamán. Az egyszerű, három, négyszólamú darabokat lassan felváltották az igényesebb, már szóló részeket is tartalmazó művek.

A fejlődéssel már magasabb szintű fesztiválokra és versenyekre is meghívást kapott a zenekar.

Rendszeres résztvevői a környék, vagyis a Homokháti Kistérseg jelentősebb eseményein, falunapokon, megnyitókon, avatásokon.

Évente számos meghívás érkezik az ország különböző fesztiváljaira (Budapest, Szeged, Makó, Szentes, Csorvás, Százhalombatta, Kistelek, Biatorbágy, Csongrád, Szászvár, Dunaújváros, Orosháza stb.), de külföldről is egyre több felkérést kap a zenekar (Vajdaság, Erdély, Horvátország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Ausztria). Ezeken a fesztiválokon igen jó eredményeket ért el az együttes.

A fejlődéssel a szakmai eredmények is jöttek. 2002 - ben a Magyar Fúvószenei Szövetség minősítésén kiemelt arany minősítést adott „Koncert – fúvós” és „Tradicionális” kategóriákban.

Ugyanebben az évben a IV. Nemzetközi Csorvási Fúvószenekari és Mazsorett Versenyen több különdíj mellet a szakmai zsűri első díját kapták a mazsorett csoporttal együtt.

2009. január 3-án a A Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép – Kelet Európai Szövetsége WASBE – Tagszervezet által nemzetközi minősítést kért a zenekar, melyen nemzetközi „B” kategóriában arany minősítést kapott.

Legnagyobb érdemüknek mégsem ezeket a minősítéseket tartják, hanem azt, hogy a településen lévő fiatalok számára egyik legnagyobb összetartó – erővel bíró közösséget tudták felépíteni és megtartani! A zenekar fő célkitűzése, hogy minél több rangos térségi, megyei, országos, esetleg külföldi versenyeken, fesztiválokon részt tudjanak venni és ezeken kimagasló minősítéseket és helyezéseket elérni.

Zenekarvezető: Vastag István

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás